Pre nego što vozači krenu na nešto duže putovanje,treba da znaju da dolazi vreme padavina i da moraju biti spremni na sve. Preporučuje se kupovina guma koje se dobro ponašaju na mokroj podlozi, ali važnije od svega je da vozač prilagodi brzinu kretanja uslovima na putu.

Spora vožnja i izbegavanje kočenja preduslovi su za sigurnost na mokrom kolovozu.
Gume za kišu služe da istisnu sloj vode, odnosno da spreče akvaplaning, a ne da spreče klizanje zbog toga što je put mokar i klizav. To je ogromna razlika. Na mokroj i vodom prekrivenoj podlozi guma mora da kroz kanale kojima je ispresecan protektor, ispumpa vodu.

Bez ovih kanala tanak sloj vode ostao bi između gume i podloge, što bi izazvalo gubitak prijanjanja (akvaplaning) i automatski slabiju kontrolu pravca. Na glatkom putu, na blagoj kiši i pri brzini od oko 95 km/h, guma ima zadatak da izbaci veliku količinu vode koja se nalazi ispod kontaktne površine.

Saveti za vožnju po kiši
1. Usporite
2. Ne pritiskajte odmah kočnicu kad krene proklizavanje
3. Držite odstojanje
4. Ako je pljusak prejak, napravite pauzu
5. Osušite kočnice nakon prolaska kroz vodu (laganim pritiskom pedale nekoliko puta)

Koja guma to najbolje radi, nema preciznog odgovora. Tako jedni tvrde da je najbolja Dunlop SP Sport 01, dok će drugi reći da je Michelin neprevaziđen. Suština je da šare na gumi za kišu budu što dublje da bi kišna guma radila posao.

Sporija vožnja pomaže gumama da postignu bolje prijanjanje uz podlogu. Izbegavajte kočenje, a kad god je to moguće, usporavajte skidanjem noge sa papučice gasa i kočite motorom.

Klizanje se može dogoditi i najiskusnijim vozačima. Ako vam se to desi, nemojte jako pritiskati kočnicu. Ako imate ABS, nemojte kočiti isprekidano, već pritisnite jako kočnicu i ne pravite nagle pokrete volanom. Na mokrom putu je duži zaustavni put kočenja. Kontrolišite odstojanje i ne vozite suviše blizu vozila ispred vas. Sa istrošenom gumom rastojanje mora biti mnogo veće.

Kontrolišite dubinu šare da biste mogli da procenite koje rastojanje treba da držite. Iskusni vozači uvek će, nakon prolaska kroz baru, nekoliko puta pritisnuti kočnicu da bi je osušili.
Pogledajte našu ponudu na www.gumapromet.com