Felne mogu biti jednodelne i višedelne.

Glavna prednost višedelnih felni je u mogućnosti njenog rasklapanja i menjanja delova. To se radi u cilju promene širine felne ili u slučaju njenog oštećenja- može se zameniti samo određeni deo.

Osnovne dimenzije felne su njen prečnik i širina , npr. 15×7, 14×6, 17×8

Prva cifra označava prečnik felne i izražena je u inčima- 1 inč=2,54cm. 

Druga cifra označava širinu koja je takođe izražena u inčima. Pored oznake dimenzije stoji i slovo , najčešće je to slovo J (15x7J). Slovo J označava oblik falca felne na koji naleže guma. Pored slova J, ostoje i K,JJ itd….. Pošto je kod putničkih felni najčešća oznaka J (jot) , ovaj izraz se na našim prostorima ustalio za jedinicu širine felne.

Raspon rupa je takođe veoma bitan pri odabiru felne za korektan auto. Oznaka sadrži dve cifre . Prva je broj rupa a druga označava rastojanje- prečnik zamišljenog kruga koji prolazi kroz centre svih rupa, 4×100,4,5×100….

Centralni otvor je prečnik centralne rupe felne kojom ona naleže na glavčinu. Kao i kod raspona rupa, ova dimenzija se apsolutno mora podudarati sa dimenzijama na Vašem automobilu iz sigurnosnih razloga.

Offset ili ET je broj koji označava koliko je središte felne udaljeno od mesta kojim felna naleže na glavčinu. Ovaj broj može biti pozitivan i negativan. Većina felni ima pozitivan offset. Prosto rečeno ova cifra označava koliko je felna „izbačena“ . Što je cifra veća-felna je uvučenija u karoseriju, što je cifra manja ili u minusu felna je izbačenija. Ovo pravilo funkcioniše samo kada se upoređuju felne koje su iste širine.

Pogledajte ponudu felni na našoj stranici http://gumapromet.com/product-category/felne/