Početna Prodajna mreža Plaćanje Najčešća pitanja Blog Kontakt O nama

Kako odabrati gume

Izbor odgovarajućih guma za Vaše vozilo je veoma važna odluka od koje zavisi Vaša sigurnost i uživanje u vožnji. Postoji veliki broj faktora koji utiču na izbor i treba dobro razmisliti pre kupovine. Nudimo Vam par saveta koji bi Vam pomogli pri kupovini novih guma.

Letnja, zimska ili guma za sve sezone?
Razlike u klimi utiču na izbor guma. Gume moraju odgovarati najlošijim klimatskim uslovima u toku godine. Ako vozite letnje gume cele godine, performanse guma biće najlošije u najlošijim klimatskim uslovima, po snegu i ledu. Ako imate sreće da zima bude blaga, možete proći sa letnjim gumama, a da ne istrošite toliko gume. Mnogi zaboravljaju da se zimske gume ne stavljaju samo zbog snega i leda, već zato što letnje gume gube svojstva kad temperatura padne ispod 7 stepeni Celzijusovih u plusu. U krajevima gde su zime blage, a temperatura retko pada ispod nule, gume za sve sezone (all-season) mogu biti dobar izbor.

Koliko kilometara prelazite?
Ako prelazite 5000 km godišnje, vozite po gradu i nikada niste vozili brže od 160 km/h, standardne gume srednjeg ili nižeg kvaliteta su sasvim dobar izbor za Vas. Ako imate nameru prodavati auto, sigurno Vam neće trebati skupa guma koja prelazi više od 100 000 km.

Kada treba zameniti gumu?
Po zakonima većine evropskih zemalja, gume su istrošene kada preostali deo gazećeg sloja ima dubinu manju od 1,6 mm kod letnjih guma i 4 mm kod zimskih guma.

Koliko guma vam treba?
Samo jedna guma - ako je Vaša guma malo istrošena, a pretrpela je takva oštećenja da se ne može popraviti, trebalo bi je zameniti novom. Izaberite gumu istog proizvođača, iste šare, dimenzije i indeksa brzine.
Dve gume - ako su dve gume malo istrošene, a druge dve oštećene ili istrošene, trebate da zamenite te druge dve gume. Poželjno je da gume budu iste, ali nije pogrešno da ih zamenite gumama drugog proizvođača istog tipa i dimenzija.
Sve četiri gume - ako imate sreće da su Vam sve četiri gume jednako istrošene, zamenite ih sve odjednom. Ako ste zadovoljni gumama koje ste koristili, zamenite ih istim takvim novim gumama.

Koja je odgovarajuća dimenzija?
Najjednostavnije je kada se na vozilu nalaze gume iz prve ugradnje, tada je dovoljno videti oznaku dimenzije na gumi i kupiti iste takve. Osnovna funkcija gume je da nosi težinu vozila. Kada birate gumu morate biti sigurni da će moći izdržati opterećenje. Indeks opterećenja u oznaci gume će Vam to pokazati. Maksimalnu brzinu koju guma može da izdrži pri dozvoljenom opterećenju pokazuje indeks brzine. Za vožnju po našim putevima sasvim je dovoljno imati gume sa brzinskim indeksom V, jer nećete imati mogućnosti da vozite brže od 240 km/h. Ako idete u inostranstvo, u zemlje koje imaju bolje puteve, moraćete se pridržavati uputstava proizvođača. Ali ako ste kupili polovni auto, ne možete biti sigurni da je prethodni vlasnik montirao odgovarajuću gumu. Zato morate da pogledate priručnik koja je tačna dimenzija koja ide na Vaš automobil.


Tipovi putničkih guma

Osnovna podela auto guma prema sezoni kada se koriste je na letnje, zimske i gume za sve sezone (all season).

Letnje gume
Letnje gume su predviđene za korišćenje kada je temperatura vazduha iznad 7 stepeni Celzijusovih u plusu. Na tim temperaturama one imaju dobra svojstva i na suvom i na mokrom putu. Prema performansama, letnje gume se dele na standardne gume, gume visokih performansi i gume ultra visokih performansi.

Gume standardnih performansi
Gume standardnih performansi namenjene su pretežno za gradsku vožnju i često se zovu gume za tri sezone. Optimizovane su za toplo vreme, bilo za suv ili vlažan put. Nemaju dobre karakteristike na snegu i ledu, tako da zimi moraju biti zamenjene. Ova klasa guma je generalno jeftinija od guma visokih performansi.

Gume visokih performansi
Gume visokih performansi su namenjene za gradsku vožnju i vožnju na auto-putevima. Šara je sa plićim kanalima, performanse na mokrom su lošije, a bolje na suvom putu. Karakteristike gume koje određuju dobro ponašanje na suvom i mokrom putu, variraju od proizvođača do proizvođača i od modela do modela istog proizvođača. Proizvođači se takmiče ko će razviti gumu sa što bolje izbalansiranim svojstvima i za suv i za mokar put.

Gume ultra visokih performansi (UHP - Ultra High Performance)
Ove gume su namenjene vozačima koji vole brzu sportsku vožnju, kojima visoke performanse i najbolje moguće prijanjanje znače daleko više od dugotrajnosti guma. Načinjene su od mekše smeše, koja omogućava bolje prijanjanje i sigurnu, brzu vožnju u krivinama. S druge strane, nedostatak im je brže trošenje i kraći vek trajanja. Šara gazećeg sloja je dizajnirana tako da se postigne vrhunsko prijanjanje na suvom, zarad slabijeg odvođenja vode na mokrom putu.

Zimske gume
Kad temperatura vazduha padne ispod 7 stepeni Celzijusovih u plusu, letnje gume gube svojstva i potrebno ih je zameniti zimskim gumama. Pošto su uslovi na putu drugačiji (voda, sneg, led) potrebna je drugačija smeša i celokupan dizajn gume. Smeša je mekša, na bazi silike, a dezen gume drugačiji - sadrži veći broj lamela, paralelni kanali su dublji i bolje odvode vodu. Automobil je stabilniji, prijanjanje je znatno bolje, zaustavni put je kraći. S druge strane, na višim temperaturama, brže se troše i imaju znatno slabije karakteristike nego zimi i treba ih obavezno zameniti letnjim.


Letnje i zimske gume

Jedna od skoro najvažnijih stvari o kojoj morate voditi računa kada ste vlasnik automobila i vozač uopšte, pored brojnih tehničkih pregleda i provere nekih osnovnih stvari, jeste da znate ispravno da odaberete auto gume koje su vam potrebne u određenom godišnjem dobu. Naravno, tu su još neki parametri po kojima bi trebalo da se vodite, međutim, samo godišnje doba je osnovni parametar po kojem se određuje da li su Vam potrebne letnje ili zimske auto gume.

Već u trenutku kada je napolju situacija takva da se spoljašnja temperatura spušta ispod 7 stepeni Celzijusovih u plusu, što je neki period od prvog novembra do prvog aprila, potrebno je da na svom automobilu postavite zimske auto gume, kako bi vaš automobil bio što sigurniji i bezbedniji za vožnju, kako za Vas i Vaše putnike, tako i za ostale učesnike u saobraćaju. Velika razlika između zimskih i letnjih auto guma je već u samoj smeši od koje se auto gume prave, pa je tako smeša zimskih auto guma dosta mekša od one od koje se prave letnje gume, kako bi se postigla što veća elastičnost i izdržljivost zimskih guma, koje su namenjene komplikovanijim vremenskim uslovima kao što su niske spoljašnje temperature, sneg, kiša i tako dalje. Druga veoma vidljiva razlika vidi se u samom dezenu zimskih i letnjih auto guma.

Zimske auto gume imaju znatno primetljivije, dublje i šire šare, a ujedno i dosta sitnih kanala koji obezbeđuju lakše i brže odvođenje vode i snega, dok su šare na letnjim auto gumama manje i manje primetljivije, jer su predviđene za vožnju po sasvim suvim i putevima koji nisu klizavi. Prema propisima, dubina šara kod letnjih auto guma je 1,6 milimetara, dok je kod zimskih auto guma 4 milimetara, budući da ta dubina šare obezbeđuje bolje prijanjanje guma na podlogu po kojoj se vozi, a samim tim je i automobil stabilniji i bezbedniji. Bitno je znati da zimske auto gume, prave zimske gume, uvek uz oznaku „S“ ili „M+S“ imaju i snežnu pahuljicu ili planinu kako bi se znalo da su to gume pravljene bas za zimske uslove.


Zašto treba montirati zimske gume?

Letnje gume na temperaturi ispod 7 stepeni Celzijusovih u plusu gube svoju najvažniju karakteristiku - dobro prijanjanje na asfalt, a njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od propisanog traga koji ostavljaju zimske gume, tako da ne treba rizikovati. Veća dubina kanala na šarama guma za zimu glavni je razlog za to. Čak i najjeftinije zimske gume imaju četiri puta bolje prijanjanje nego letnje, jer su šare zimskih guma tako oblikovane da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu akvaplaninga. Zimske gume su bolje za upotrebu čak i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od 7 stepeni Celzijusovih u plusu, jer je konstrukcija metalnog kostura zimske gume tvrđa i otpornija na mehaničke udare.

Sve dok na kolovozu nema snega i leda, zapravo niste u obavezi da montirate zimske gume, iako je vožnja po hladnijem vremenu ipak bezbednija uz zimske gume. Ukoliko od prvog novembra do prvog aprila na kolovozu ima snega, leda ili poledica, vozilo mora da ima sve četiri zimske gume. Dakle, ako su na kolovozu sneg, led ili poledica, a automobil nema sve četiri zimske gume na kojima je dubina šare bar četiri milimetara, vozilo se kategoriše kao tehnički neispravno.

Česta je pojava da vozači ne zamene gume pre prvog novembra, jer bude lepo vreme, a kada počne da pada sneg, stvore se gužve kod vulkanizera i dođu u situaciju da danima voze sa letnjim gumama. Time rizikuju svoju bezbednost, ali i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju, kao i da ih policija kazni.

Obavezno montirajte sve četiri zimske gume. U slučaju da stavite samo prednje zimske, može doći do proklizavanja i zanošenja vozila, pogotovo pri izlasku iz krivina. U slučaju da ste pozadi stavili zimske, a napred ostavili letnje gume, velika je šansa da ostanete bez prijanjanja u nekom trenutku i dok okrećete volan desno ili levo sa željom da skrenete, vozilo nastavlja da se kreće pravo.


Dezeni guma - vrste šara

Dezen ili šara je važna karakteristika gume, a cilj konstrukcije je da se izbalansiraju zahtevi za niskom bukom, dobrom upravljivošću, prijanjanjem, kočenjem i trošenjem gume. U upotrebi su tri vrste šara za različite namene i uslove korišćenja gume: simetrična šara, asimetrična šara i usmerena šara.

Simetrična šara
Gume sa simetričnom šarom su one kod kojih šara izgleda isto sa jedne i druge strane gume u odnosu na centralnu liniju. Simetrični dezen nudi više mogućnosti rotacije od asimetričnih guma. Gume sa simetričnom šarom su obično vrlo prijatne za vožnju, emituju najmanju količinu zvuka pri rotaciji i najzastupljenije su u prodaji.

Asimterična šara
Gume sa asimetričnom šarom su one kod kojih se šara na jednoj strani razlikuje od šare na drugoj, tj. nije simetrična. Takve šare se razlikuju po svojim performansama i konstruisane su da ispune suprotstavljene zahteve za dobro prijanjanje i odvođenje vode i na mokrom i na suvom putu. Spoljna strana šare obično ima jača ramena i krupnije blokove, što obezbeđuje stabilniju vožnju u krivinama, dok je unutrašnji deo zadužen za bolje odvođenje vode. Asimetrična šara se često sreće na gumama za sve sezone (all-season). Veoma je važno da prilikom montaže gume sa asimetričnom šarom, strana sa oznakom outside bude sa spoljne strane i da se vidi na sve četiri gume. Kao i kod usmerenih guma, pogrešna montaža ozbiljno umanjuje njene performanse. Ako pogrešno montirate asimetričnu gumu, možete je koristiti samo kao privremenu rezervnu gumu.

Usmerena šara
Gume sa usmerenom šarom su dizajnirane tako da pružaju maksimalne performanse samo prilikom rotacije u jednom pravcu, koji je označen strelicom na bočnom zidu gume i oznakom direction ili rotation. Usmerene gume imaju odlične performanse na mokrom putu, jer potiču od trkačkih guma, koje imaju sposobnost da dobro odvode vodu. Prednost usmerenih guma je ta, što imaju dobru otpornost na akvaplaning, ali je jako važna pravilna montaža, jer pogrešno montirana usmerena guma ne može pravilno da istiskuje vodu. S druge strane, zbog relativno grubog dizajna gazećeg sloja, smatra se da su usmerene gume bučnije od neusmerenih.

Neke gume su u isto vreme i asimetrične i usmerene. Takve gume imaju oznake na bočnom zidu, koje pokazuju ispravan pravac okretanja i pokazuju koja je unutrašnja, a koja spoljašnja strana, na šta je važno obratiti pažnju prilikom montaže.


Gume i oznake na njima

Na bočnom zidu gume nalaze se sve informacije koje je potrebno da znate o gumi. Čitanje ovih informacija pomoći će Vam u održavanju guma, kao i pri izboru novih kada dođe vreme za kupovinu kompleta za zamenu.

Osnovne oznake

1. Širina gume
Širina gume merena od jednog do drugog bočnog zida (gazeća površina), izražena u milimetrima.

2. Profil gume
Odnos između visine bočnog zida i širine gazeće površine (protektora), izražen u procentima.

3. Prečnik točka
Prečnik (visina) točka, izražen u inčima.

4. Indeks opterećenja
Indeks opterećenja gume ukazuje na njenu maksimalnu nosivost (u kilogramima). Indeks opterećenja za postojeću gumu pronaći ćete na njenom bočnom zidu, odmah pored oznake prečnika. Prilikom kupovine nove gume, indeks opterećenja i indeks brzine treba posmatrati zajedno. Takođe, ne zaboravite da proverite koje su preporuke proizvođača Vašeg automobila.

5. Indeks brzine
Indeks brzine je maksimalna dozvoljena brzina za pravilno napumpanu gumu, kada se koristi pod opterećenjem. Indeks brzine je poslednja slovna oznaka u nizu na bočnom zidu gume, iza brojčane oznake indeksa opterećenja. Prilikom kupovine novih guma, važno je da njihovi indeksi brzine odgovaraju mogućnostima Vašeg vozila u pogledu brzine.

Primer: 205/55R16 91V
205 - širina gume u milimetrima;
55 - profil gume (u ovom slučaju visina je 55% širine gume);
R - guma je radijalna;
16 - prečnik točka u inčima;
91 - indeks opterećenja (u ovom slučaju broj 91 znači da je za gumu propisano maksimalno 615 kg opterećenja);
V - indeks brzine (u ovom slučaju slovo V znači da je za ovu gumu propisana maksimalna brzina od 240 km/h pri dozvoljenom opterećenju).


M+S oznaka na auto gumama

Iza oznake M+S kriju se dve reči engleskog porekla, MUD što znači blato i SNOW što znači sneg. Dakle, M+S gume su zapravo gume sa poboljšanim ponašanjem automobila u blatnjavim uslovima i snegu. Oznaka M+S se odnosi i na konstrukciju dezena guma, koje imaju karakteristične blokove lamela, koji su udaljeni jedni od drugih više nego u slučaju kod letnjih guma. Ukoliko gume pored oznake M+S imaju i znak planine sa tri vrha i snežne pahulje u njoj, to znači da su namenjeni za korišćenje i u teškim snežnim uslovima.

Oznaka M+S na gumama zbog čega dolazi do zabune?
Do zabune najčešće dolazi iz razloga što pojedine gume za sve sezone pored “all-season” oznake (koju moraju imati) imaju i simbol M+S. To znači da su oni zadovoljili propisane standarde kada je u pitanju vožnja po blatu i snežnim uslovima. Dakle, zimska guma koja nosi oznaku M+S nije guma za sve sezone, dok neke gume za sve sezone mogu nositi i oznaku M+S sezone.


Poljoprivredni program - oznake

CULTOR poljoprivredni program:

- AS-Agri - Rebrasta guma za sve namene za sve poljoprivredne mašine;
- AS-Front - Guma za upravljačke osovine traktora i ostalih poljoprivrednih mašina;
- AS-Impl - Guma za sve pogonske osovine i samohodne mašine;
- AW-Impl - Guma za bezpogonske osovine, prikolice.


Podela kamionskih guma prema poziciji na kamionu

Osnovna podela kamionskih guma prema poziciji na kamionu:

- Front,Steer - Upravljačka osovina;
- Driver - Pogonska osovina;
- Trailers - Prikolična osovina;
- Z, U - Bilo koja osovina, za sve pozicije.


Prednosti pumpanja guma azotom


Činjenica je da pritisak u gumama utiče na bezbednost vožnje i životni vek gume. Zato uvek treba da bude na propisanom nivou. Nedovoljno napumpane gume ne mogu da održe svoj oblik i imaju povećanu kontaktnu površinu sa podlogom, nego što je predviđeno. Vek trajanja guma može da se smanji za 25%. Manji pritisak će smanjiti preciznost upravljanja (naročito u krivinama) i stabilnost vožnje. Osim toga, povećava se unutrašnja temperatura gume, povećan otpor kotrljanja i povećanje potrošnje goriva. Sa druge strane, previše napumpane gume su krute i neelastične, a kontaktna površina je smanjena. Prenapumpane gume mogu lakše da se oštete pri vožnji preko rupa i neravnina na putu. Takođe ne mogu da amortizuju neravnine na putu, tako da vožnja postaje grublja i neprijatna.

Punjenje guma azotom je relativno nova tehnologija koja je preuzeta iz auto-sporta i avionskog saobraćaja. Azot je inertan, suv i nezapaljiv gas. Ima ga svuda oko nas, udišemo ga svakim udahom, jer se vazduh se sastoji od 78% azota.

Azot, odnosno smeša azota za pumpanje guma, se sastoji od:
- 98% azota;
- 2% kiseonika i ostalih gasova.

Postoje brojne prednosti azota u gumama u odnosu na komprimovani vazduh:
- duži vek trajanja gume;
- manja potrošnja goriva;
- veća sigurnost.

Azot održava stabilan pritisak u gumama
Azot zbog molekula većih od molekula kiseonika, sporije ističe, tako da guma duže zadržava propisani pritisak (do 6 puta duže od guma napumpanih vazduhom). To direktno utiče na duži životni vek gazne površine i sigurnost vožnje.

Smanjeno zagrevanje gume u vožnji primenom azota
Pritisak u gumama raste kada poraste temperatura. Koliko će pritisak porasti zavisi od brzine i opterećenja vozila. Gume punjene azotom sporije se zagrevaju i praktično je onemogućena pojava samozapaljenja gume. Time je smanjena mogućnost pucanja gume pri velikim brzinama ili pri dugim letnjim vožnjama.

Azot sprečava koroziju
Zbog smanjene količine kiseonika izostaju procesi korozije u unutrašnjosti gume, a samim tim i ventila i felne, čime se produžava vek trajanja. Korišćenjem azota sprečava se korozija zato što azot slabije oksidira.

Gume pumpane azotom treba kontrolisati na svakih 3-4 meseca i preporučujemo Vam da to uvek radite na istom mestu.


Starenje guma


Često se navodi da guma ne bi trebalo da bude starija od šest godina, od trenutka proizvodnje do momenta kupovine. Međutim, ako se guma skladišti u preporučenim uslovima (u suvoj i hladnoj prostoriji, zaštićenoj od direktne sunčeve svetlosti, hemikalija i uticaja ozona), gume će sačuvati svoja originalna, dobro izbalansirana svojstva.

Kako da znate koliko je guma stara?
Na bočnoj strani svake gume nalazi se DOT oznaka. Zadnja četiri broja u oznaci DOT pomoći će Vam da odredite tačan datum proizvodnje i starost gume. Prve dve cifre označavaju nedelju, a druge dve godinu proizvodnje gume. Primer - 1220 to znači da je guma proizvedena u 12. nedelji 2020. godine.

Stariji DOT ne znači obavezno da je guma lošija
Naprotiv, sve dok je guma mlađa od šest godina, ona se može bez problema koristiti. Gume sa starijim DOT-om, a pri tome mislimo na gume proizvedene recimo 2014. ili 2015. godine, ne predstavljaju nikakvu opasnost za vozača, jer se i dalje mogu koristiti. One imaju sva svojstva kao i guma proizvedena ove godine, ali joj je cena, upravo zbog godine proizvodnje, niža. Dakle, ukoliko želite da uštedite novac, a da pazarite neku jaču gumu, guma sa malo starijim DOT-om je pravi izbor za Vas.


Balansiranje točkova


Balansiranje je postupak kojim se uravnotežuju mase točkova na različitim stranama iste osovine dodavanjem olovnih tegova na felnu. Na točak, kao i na svako drugo telo, prilikom obrtanja oko neke ose deluje centrifugalna sila. Ukoliko nije uravnoteženo (masa tela nije ista sa svake strane ose), javlja se debalans koji se manifestuje podrhtavanjem volana ili celog vozila već pri brzini od oko 70 km/h.
Najbolje je izvršiti balansiranje sva četiri točka, zato što automobil može da trese i ako su prednji točkovi balansirani, a zadnji nisu. Debalans zadnjih točkova se može prenositi i osetiti čak i na volanu ili na celom vozilu. Ako se balansiranje ne uradi na vreme, gume se troše brže i neravnomernije, stradaju ležajevi, amortizeri i druge komponente sistema oslanjanja. Svaki put kada se gume montiraju na točak i kad se ponovo stavljaju nakon popravke, moraju se balansirati. Guma se pri balansiranju uravotežuje olovom, pločicama ili bušenjem. U balansiranju se koristi više vrsta olova zbog različitosti felni, tj. njihovih ivica.
Točkovi se disbalansiraju iz mnogo razloga. Jedan od najčešćih uzroka vozačima u Srbiji dobro je poznat: to su rupe na putevima. Još jedan od čestih uzroka su pohabane komponente vešanja automobila. Redovno održavanje i servisiranje vozila preventiva je koju ne treba zaobilaziti.
Kako znati da li su vam točkovi neizbalansirani?
Jedan od glavnih pokazatelja možete naći upravo na gumi - proverite da li se gume troše ravnomerno. Ako je odgovor ne, posetite majstora. Međutim, kada uočite nejednako potrošenu gumu, šteta je već načinjena. Da biste na vreme uočili da li su točkovi izabalansirani, morate obratiti pažnju na to kako se Vaš automobil ponaša tokom vožnje. Ako vuče u jednu stranu, to je jasan znak da nešto nije u redu. Nekarakteristične vibracije koje se osećaju na upravljaču takođe ukazuju da je točkovima potrebno balansiranje.
Čak i ako vaš automobil ne pokazuje nikakve znakove disbalansa točkova, proveru treba sprovoditi jednom godišnje.


Centriranje (reglaža) trapa


Centriranje trapa se sastoji od podešavanja uglova točkova tako da su oni normalni na podlogu (horizontalu) i međusobno paralelni. Rezultat ovog podešavanja je bolja i duža trajnost gume i bolje i preciznije držanje pravca.

Centriranje trapa treba obaviti u sledećim situacijama:
– kada u toku vožnje osetite lupkanje ili tup udarac u prednjem trapu;
– kada primetite da vam se gume po bokovima troše nejednako;
– kada prilikom prelaska preko prepreka čujete lupkanja;
– kada prilikom skretanja čujete udarac u točku;
– kada u vožnji auto ima tendenciju da vuče u levu ili desnu stranu;
– kada vam u vožnji volan ne stoji u osi;
– kada je auto u toku vožnje nestabilan;
– kada imate osećaj da zadnji deo auta ima tedenciju da vas zaobiđe;
– kada prilikom davanja ili oduzimanja gasa auto „pliva“ u stranu - kada se menjaju delovi sistema oslanjanja.

Postupak centriranja trapa
Postoje tri podešavanja koja su najvažnija za uspešno centriranje trapa: nagib, zatur i raspon.

Nagib
Gledano s prednje strane vozila, nagib je ugao između točka i normale na horizontalnu ravan. Meri se u stepenima. Cilj je da nagib bude 0 stepeni, odnosno da centralna linija točka bude potpuno normalna na horizontalnu ravan. Ako točkovi naginju na spolja ili na unutra, dolazi do neravnomernog trošenja gazećeg sloja gume, koje se vidi na bokovima. U slučaju različitog nagiba jednog i drugog točka na istoj osovini, vozilo može da vuče u jednu stranu.
Na mnogim vozilima sa prednjom vučom nagib ne može da se podešava, već on ukazuje da je neki deo sistema oslanjanja iskrivljen, pa ga treba zameniti.
Kada se menja nagib, menja se i raspon - te veličine su međusobno povezane.

Zatur
Gledano sa strane vozila, zatur je ugao između ose amortizera i normale na horizontalnu ravan. Meri se u stepenima. Zatur je pozitivan ako je osa amortizera usmerena prema vozaču, a negativan ako je ona usmerena od vozača.
Zatur nema uticaj na trošenje gume, ali ima veliki uticaj na upravljanje. Negativni zatur dovodi do zanošenja u stranu, a veliki pozitivni zatur može izazvati potrese volana na neravninama. Nejednak zatur na točkovima iste osovine dovodi do zanošenja u stranu. Idealan zatur je pozitivan, od 3-5 stepeni, jednak na oba točka.
Na mnogim vozilima sa prednjom vučom nagib ne može da se podešava, već on ukazuje da je neki deo sistema oslanjanja iskrivljen, pa ga treba zameniti.

Raspon
Gledano odozgo, iznad vozila, raspon je ugao koji točkovi zaklapaju sa centralnom osom vozila. Ako su točkovi zakrenuti jedan prema drugom - ka unutra - raspon je pozitivan. Ako su zakrenuti jedan od drugog - ka spolja - raspon je negativan. Raspon je najvažnije podešavanje sa aspekta trošenja guma i njegovo nepravilno podešavanje dovodi do rapidnog trošenja guma.

Centriranje trapa treba uraditi jednom godišnje ili na 10.000 km.


Run flat gume


Run Flat gume su dizajnirane tako da ostanu funkcionalne još neko vreme nakon što se guma probuši tokom vožnje. Ako Vam se guma na automobilu probuši, nema potrebe za zaustavljanjem. Nastavite vožnju (smanjenom brzinom) do najbližeg vulkanizera, radi promene gume. Run Flat gume ujedno smanjuju i opasnost od „eksplozije“ gume, zbog svoje jedinstvene konstrukcije. Razlika između običnih i Run Flat guma je ta što ove gume imaju dodatno pojačane bočne strane, koje pridržavaju automobil kada dođe do pucanja gume. Kod normalnih guma, vazduh je glavni i jedini zaslužan za potporu, pa je jasno kako će u slučaju pucanja gume vazduh „pobeći“, a guma će se u potpunosti izduvati. Run Flat gume imaju jake umetke u bočnim stranicama, koje podupiru težinu automobila i kada u samoj gumi nema vazduha.

Postoje tri osnovne tehnologije u proizvodnji Run Flat guma:
“Self-supporting” gume se proizvode sa mnogo čvršćim stranicama, tako da mogu da izdrže težinu vozila čak i kada je pritisak u njima drastično smanjen. Kod ove vrste Run flat guma, stranice su napravljene od više slojeva gume i žice otporne na zagrevanje, što sprečava da se stranice deformišu. “Self-supporting” gume se najčešće koriste na putničkim automobilima i SUV vozilima i omogućavaju da nakon defekta na gumi pređete još 90 km brzinom od oko 80 km/h, tj. do najbližeg vulkanizera.
“Self-sealing” gume sadrže dodatan sloj posebnog sirovinskog sastava, koji ima tu osobinu da se sam zapuši u slučaju da je rupa na gumi nastala zbog eksera ili šrafa. Na ovaj način, ispuštanje vazduha je potpuno sprečeno ili je svedeno na najmanju moguću meru, pa gumu nije potrebno dodatno popravljati.
“Auxiliary-supported” gume imaju dodatni noseći prsten na točku, koji nosi težinu vozila u slučaju da se pritisak u gumama smanji usled defekta. Ovaj Run flat sistem ima prednosti u odnosu na druga dva kad je kvalitet vožnje u pitanju, ali je njegova cena veća usled potrebe da pored specijalnih guma imate i specijalne točkove, što za sada ograničava njegovu široku upotrebu.

Prednosti Run Flat guma

1. Bezbednost
Od brojnih dobrih strana Run Flat guma, bezbednost je na prvom mestu, jer mogu sprečiti mnoge saobraćajne nesreće. U slučaju iznenadnog gubitka pritiska vazduha u gumi, vožnja se normalno nastavlja, kao da se ništa nije desilo. Vozač neće izgubiti kontrolu nad vozilom, što se dešava s običnim gumama i moguće tragične posledice će biti izbegnute. Ovo je najvažnija prednost, jer ne postoji ništa važnije od ljudskih života. Osim toga kada imate Run Flat gume, ne postoji rizik zamene gume pored prometnog puta.

2. Više prostora u gepeku
Run Flat gume oslobađaju dodatni prostor u gepeku, jer nema rezervne gume. Težina vozila bez rezervne gume je manja, a prostor se može iskoristiti za prtljag.

3. Ušteda u vremenu
Run Flat gume štede vreme potrebno za zamenu guma. Zbog vremena koje je potrebno za zamenu guma, može Vam se desiti da zakasnite tamo gde ste krenuli, na važan sastanak, na primer.

Nedostaci Run Flat guma

1. Visoki troškovi
Kad dođe vreme za zamenu guma, troškovi će biti 30% do 40% viši nego za obične gume, pre svega zbog više cene Run Flat guma. Run Flat gume su mnogo teže od konvencionalnih, što utiče na veću potrošnju goriva. Sa Run Flat gumama potrošnja goriva je samo 1% veća, što izgleda malo za onoga ko vozi samo po gradu, ali za onoga ko prelazi duže ralacije to nije tako beznačajan trošak. Osim toga, kada imate Run Flat gume, nemate rezervnu gumu, ali uz njih obično ide mali kompresor i lepak, koji privremeno popravlja gumu (nešto kao Conti Comfort Kit) što takođe povećava troškove.

2. Probušene Run Flat gume ne mogu se popravljati, već se moraju kupiti nove.

3. Šara gazećeg sloja se brže troši i Run Flat gume moraju ranije biti zamenjene.

4. Vožnja sa Run Flat gumama nije tako udobna kao sa običnim gumama, zbog debljih i čvršćih bočnih zidova, koji lošije amortizuju udare. Nova generacija Bridgestone Run Flat guma je delimično ispravila ovaj nedostatak, ali vožnja još uvek nije dovoljno udobna.

5. Kada se defekt desi na lošem putu, rezervna guma je neophodna, a u gepeku je nema. Problem takođe nastaje ako se vozi dugo kroz puste krajeve gde nema vulkanizerskih servisa.

6. U predelima sa vlažnom klimom ili gde su temperature niske, Run Flat gume ne prijanjaju tako dobro kao konvencionalne gume, a po klizavim putevima prijanjanje je najvažniji faktor za bezbednu vožnju.

I pored navedenih nedostataka bezbedna vožnja koju pružaju Run Flat gume nadvladava njihove loše strane. Run Flat gume sprečavaju saobraćajne nesreće i gubitak ljudskih života.

Na koju vrstu vozila se mogu montirati Run Flat gume?
Ovu naznaku daje proizvođač vozila. Trebate se informisati da li se može na Vaše vozilo montirati Run Flat guma. Ako to nije slučaj, zabranjeno je menjati tehničke karakteristike.


Rečnik termina


Asimetrična šara
Kada su naspramne strane šare gazeće površine različite.

Akvaplaning (hidroplaning)
Akvaplaning (hidroplaning) je pojava koja se može dogoditi prilikom vožnje na mokrom putu, kada vozilo svojom težinom ne može da istisne vodu ispod gume. Pošto je ispod gume i podloge tanak sloj vode, vozilo proklizava.

All-season gume
Gume za sve sezone. Auto gume namenjene za eksploataciju u svim vremenskim uslovima.

Balansiranje
Balansiranje točkova je postupak kojim se uravnotežuju mase točkova na različitim stranama iste osovine dodavanjem olovnih tegova na felnu.

Bias belted gume
Vrsta guma kod kojih su niti korda unutrašnjeg sloja karkase namotani radijalno, a spoljni dijagonalno.

Bočni zid gume
Ili bočnica, je bočni deo gume. Tanji je od protektora i osetljiviji je na oštećenja. Na njemu se nalaze oznake guma.

Brzinski indeks
Slovna oznaka na gumi koja označava maksimalnu dozvoljenu brzinu.

Centriranje (reglaža) trapa
Centriranje trapa se sastoji od podešavanja uglova točkova tako da su oni normalni na podlogu (horizontalu) i međusobno paralelni.

Dezen gume (šara)
Sastoji se od kanala kojima je ispresecan protektor. Kanali služe za odvođenje vode i obezbeđuju bolje prijanjanje na mokroj podlozi. Od vrste podloge zavisi i izbor šare:
- Za tvrde i suve podloge bira se šara sa manjom površinom kanala (veća dodirna površina protektora sa podlogom);
- Za tvrdu i vlažnu podlogu bira se šara sa većom površinom kanala, koji odvode vodu i smanjuju rizik od akvaplaninga (manje dodira površine protektora sa podlogom).
Prilikom izbora šare obratite pažnju na preporuke proizvođača, za koje podloge i ostale uslove vožnje su predviđeni pojedini dezeni.

Datum proizvodnje
Označen je na bočnom zidu gume iza serijskog broja DOT. Proizvođači su prihvatili kao standard za označavanje 4 cifre, koje predstavljaju nedelju i godinu proizvodnje. Npr. oznaka 1020 znači da je guma proizvedena u desetoj nedelji 2020. godine.

Dijagonalne gume
Vrsta guma kod kojih su niti korda karkase namotani dijagonalno pod uglom od 30-40 stepeni u odnosu na uzdužnu osu gume.

DOT
Ovaj simbol oznаčava usaglašenost proizvoda sa bezbednosnim standardom US Department of Transportation. Najznačajniji podatak u okviru DOT oznake sadržan je u poslednje 3 ili 4 cifre i označava datum proizvodnje. Na primer: DOT 1420 = proizvedeno u 14. nedelji 2020. godine.
Prilikom kupovine obratite pažnju na ovaj podatak.

Gazeća površina
Videti protektor.

Indikator istrošenosti
Videti označavanje guma. Na protektoru se nalaze ispupčenja u dezenu koja služe za kontrolu istrošenosti guma. Mogu biti u obliku poprečnih traka, slova TWI (Tread Wear Indicator) ili čak kao logo proizvođača. Postaje vidljiv kada se protektor istroši, što je znak da gume treba zameniti novim.

Indeks opterećenja
Slovna oznaka koja označava maksimalnu nosivost po jednoj gumi.

Karkasa
Karkasa ili telo gume je osnovni deo gume, koji obezbeđuje čvrstoću i elastičnost gume. Sastoji se iz više slojeva tkanine, koja može biti izrađena od različitih tipova vlakana (korda).

Kord
Gumirana vlakna tkanine od kojih se sastoji karkasa. Mogu biti: tekstilna, viskozna, poliamidna ili čelična. Procesom vulkanizacije, vlakna korda su gumirana i međusobno slepljena.

Niskoprofilne gume
Termin koji opisuje gume sa niskim odnosom visine bočnog zida i širine gazećeg sloja (npr. 295/ 25 R 22).

Ply rating
Označava maksimalno opterećenje pri propisanim uslovima eksploatacije i pritisku u gumama. Nema veze sa brojem platana koji čine gumu, kao što se često navodi.

Peta (stopa)
Zadebljani obruč ojačan čeličnom žicom, koji naleže na felnu i obezbeđuje prijanjanje i zaptivanje gume.

Protektor gume
Spoljni deo gume, koji je u stalnom kontaktu sa podlogom. Načinjen je od čvrste gume veoma otporne na habanje.

Pneumatik - (guma)
Spoljni elastični deo točka, koji je u stalnom kontaktu sa podlogom. Gume se pune vazduhom pod pritiskom, a u novije vreme i azotom. Danas su u upotrebi većinom tubeless gume (bez unutrašnje gume).

Radijalne gume
Vrsta guma kod koje su niti korda karkase namotane radijalno, od ruba do ruba gume. Danas se na putničkim automobilima koriste skoro isključivo radijalne gume. Prednosti radijalnih guma je ta što su otpornije na udare prilikom nailaska na neravnine na putu, a potrošnja goriva u odnosu na dijagonalne je manja za oko 10%.

RF ili XL (Reinforced ili Extra Load)
Ovo su specijalno ojačane gume. One mogu nositi veća opterećenja nego obične gume istih dimenzija, ali zahtevaju veći pritisak. Ove oznake se nalaze na bočnom zidu gume.

Rotacija guma
Prebacivanje guma sa jedne pozicije na drugu, kako bi se povećala trajnost gume i smanjilo habanje.

Serija
Broj koji označava proporcionalnost (aspect ratio npr. serija 50).

Simetrična šara
Simetrična šara je ista duž cele površine gazećeg sloja, odnosno obe polovine šare su iste.

Temperature indikator
Pokazuje koliko su gume otporne na porast temperature. "A" je najviša, a "C" najniža ocena.

Treadwear
Treadwear je relativni indikator potrošnje gazećeg sloja gume, koji pokazuje koliko će jedna guma (šara) trajati duže od druge, pri istim uslovima korišćenja. Npr. guma čiji je TW rejting 200, trajaće duplo duže od one sa rejtingom 100. Ali to nije garancija da će ta guma preći određeni broj kilometara. TW vrednosti se kreću od 60-600 i podeljene su u 20 grupa (60,80,100,...580,600).

Tubeless
Gume bez unutrašnje gume, punjene vazduhom pod pritiskom. Bezbednije su od guma sa unutrašnjim gumama, jer u slučaju da se probuše, vazduh iz njih ističe sporije, tako da vozilo ne skreće sa pravca kretanja.

Tube Type
Gume sa unutrašnjom gumom. Sve manje u upotrebi.

Usmerena šara
Usmerene gume su konstruisane tako da se okreću samo u jednom pravcu.

Ventili
Služe za naduvavanje i izduvavanje guma. Kod tubeless guma pričvršćuju se direktno na felnu. Poklopac ventila je važan deo, koji štiti unutrašnjost ventila od prašine, prljavštine i vlage.