0

Nema proizvoda u korpi.

SERVIS

064/833-23-59

Zamena i balansiranja guma

Redovni servis i vanredni

Montiranje i demontiranje guma

Prilikom montaže i demontaže guma koristi se odgovarajući alat i mašine koje su napravljene za tu svrhu.

Montiranje i demontiranje guma

Važnost kvalitetne montaže gume (pneumatika) na felnu (naplatak) se ogleda pre svega u adekvatnom odabiru odgovarajuće gume i felne. Jako je bitno da lice koje vrši montažu poznaje posao kojim se bavi kako ne bi izvršilo montiranje neodgovarajuće gume na neodgovarajuću felnu, jer se samo na odgovarajućim felnama mogu montirati odgovarajuće gume (ne može se montirati svaka guma na svaku felnu). Prilikom montaže i demontaže koristi se odgovarajući alat i mašine koje su napravljene za tu svrhu.

Alat i mašine su tako dizajnirane i napravljene da omoguće lakši rad skidanja i nameštanja gume i da se prilikom tog posla ne oštete guma ili felna, već da se prilikom montaže dobije upotrebljiv točak za upotrebu na vozilu, tj. u vožnji na drumu.

U zavisnosti od toga da li su čelične ili aluminijumske felne, da li se radi o putničkim ili džip vozilima, kombi ili teretnim vozilima, poljoprivrednim ili građevinskim vozilima, primenjuje se odgovarajući alat i odgovarajuće mašine koje omogućuju pravilan rad i ispravnu montažu gume na felnu i skidanje gume sa felne.

Bez obzira da li montirate letnje gume, zimske gume ili gume za sve sezone, obratite pažnju prilikom kupovine guma na pravilan izbor i iskusne prodavce guma (serviseri za gume) kako bi posao bio obaveljen na stručan način.

Za letnje gume optimalna spoljna temperatura je 7 stepeni Celzijusovih pa naviše, jer u tim uslovima prikaziuju najbolje karakteristike u smislu prijanjanja na kolovoznu površinu, potrošnju goriva i dužine zaustavnog puta prilikom kočenja.

Kada su zimske gume u pitanju, optimalna temperatura je niža od 7 stepeni Celzijusovih, jer su one tako napravljene da zbog sirovinskog sastava imaju najbolje vozne karakteristike ispod 7 stepeni i u tom smislu se ne preporučuje vožnja zimske gume u letnjim uslovima, tj. iznad 7 stepeni, a opet, sa druge strane, vožnja letnje gume se ne preporučuje u vremenskim uslovima kada je temperatura niža od 7 stepeni. U oba slučajeva je u pitanju sirovinski sastav. Letnje gume se na nižim temperaturama stvrdnjavaju, a zimske gume na nižim temperaturama u odnosu na letnje gume imaju i do dva i više puta bolje performanse iz ugla prijanjanja na kolovoznu površinu i dužinu zaustavnog puta prilikom kočenja.

Balansiranje guma

Balansiranje guma je veoma važan proces iz razloga jer dobro izbalansiran točak (guma i felna) omogućavaju mirnu i bezbednu vožnju. Neadekvatan balans između gume i felne može dovesti do vibracija u upravljačkom sistemu vozila, što može da prouzrokuje neprijatnosti za vozača i samim tim da smanji vozne sposobnosti lica koje upravlja vozilom.

Iz ovog razloga se vrši balansiranje gume i felne (točka), da bi se izbegle nepotrebne vibracije bilo da su u pitanju letnje gume, zimske gume ili gume za sve sezone, balansiranje mora da se uradi.

U Gumapromet-u se proces balansiranja gume i felne (točka) vrši na najsavremenijim mašinama za balansiranje proizvedenih od strane renomiranih svetskih proizvođača, a posao balansiranja obavljaju lica koja imaju dugogodišnje iskustvo u obavljanju ovog posla.

Balansiranje se vrši za sve vrste felni i guma, bilo da su felne čelične, aliminijumske felne i bez obzira da li su u pitanju letnje gume, zimske gume ili gume za sve sezone.

Balansiranje guma se preporučuje jednom godišnje ili na svakih 10 hiljada kilometara, a u zavisnosti od uslova u kojima se vozilo koristi kao i vrste puta na kojem se vozilo koristi. Repromaterijali koje koristimo u procesu balansiranja su pažljivo odabrani i pružaju mogućnost dugotrajnog efekta balansiranja.