0

Nema proizvoda u korpi.

SERVIS

064/833-23-59

Osnovna podela auto guma prema sezoni kada se koriste je na letnje, zimske i gume za sve sezone (all season).

Letnje gume
Letnje gume su predviđene za korišćenje kada je temperatura vazduha iznad 7 stepeni Celzijusovih u plusu. Na tim temperaturama one imaju dobra svojstva i na suvom i na mokrom putu. Prema performansama, letnje gume se dele na standardne gume, gume visokih performansi i gume ultra visokih performansi.

Gume standardnih performansi
Gume standardnih performansi namenjene su pretežno za gradsku vožnju i često se zovu gume za tri sezone. Optimizovane su za toplo vreme, bilo za suv ili vlažan put. Nemaju dobre karakteristike na snegu i ledu, tako da zimi moraju biti zamenjene. Ova klasa guma je generalno jeftinija od guma visokih performansi.

Gume visokih performansi
Gume visokih performansi su namenjene za gradsku vožnju i vožnju na auto-putevima. Šara je sa plićim kanalima, performanse na mokrom su lošije, a bolje na suvom putu. Karakteristike gume koje određuju dobro ponašanje na suvom i mokrom putu, variraju od proizvođača do proizvođača i od modela do modela istog proizvođača. Proizvođači se takmiče ko će razviti gumu sa što bolje izbalansiranim svojstvima i za suv i za mokar put.

Gume ultra visokih performansi (UHP – Ultra High Performance)
Ove gume su namenjene vozačima koji vole brzu sportsku vožnju, kojima visoke performanse i najbolje moguće prijanjanje znače daleko više od dugotrajnosti guma. Načinjene su od mekše smeše, koja omogućava bolje prijanjanje i sigurnu, brzu vožnju u krivinama. S druge strane, nedostatak im je brže trošenje i kraći vek trajanja. Šara gazećeg sloja je dizajnirana tako da se postigne vrhunsko prijanjanje na suvom, zarad slabijeg odvođenja vode na mokrom putu.

Zimske gume
Kad temperatura vazduha padne ispod 7 stepeni Celzijusovih u plusu, letnje gume gube svojstva i potrebno ih je zameniti zimskim gumama. Pošto su uslovi na putu drugačiji (voda, sneg, led) potrebna je drugačija smeša i celokupan dizajn gume. Smeša je mekša, na bazi silike, a dezen gume drugačiji – sadrži veći broj lamela, paralelni kanali su dublji i bolje odvode vodu. Automobil je stabilniji, prijanjanje je znatno bolje, zaustavni put je kraći. S druge strane, na višim temperaturama, brže se troše i imaju znatno slabije karakteristike nego zimi i treba ih obavezno zameniti letnjim.

Gume za sve sezone (All season)
Gume za sve sezone predstavljaju pokušaj da se napravi guma koja bi bila kompromis između dobrog ponašanja na suvom i vlažnom putu leti i dobrog ponašanja u zimskim uslovima, kada su na putu sneg i led. Smeša koja je namenjena letnjim uslovima ne može biti jednako dobra i na snegu i ledu. Zato su ove gume najčešće loš izbor – nisu ni dobre letnje, ni dobre zimske gume. Vodeći svetski proizvođači ih sve manje proizvode.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *