0

Nema proizvoda u korpi.

SERVIS

064/833-23-59

Jedna od skoro najvažnijih stvari o kojoj morate voditi računa kada ste vlasnik automobila i vozač uopšte, pored brojnih tehničkih pregleda i provere nekih osnovnih stvari, jeste da znate ispravno da odaberete auto gume koje su vam potrebne u određenom godišnjem dobu. Naravno, tu su još neki parametri po kojima bi trebalo da se vodite, međutim, samo godišnje doba je osnovni parametar po kojem se određuje da li su Vam potrebne letnje ili zimske auto gume.

Već u trenutku kada je napolju situacija takva da se spoljašnja temperatura spušta ispod 7 stepeni Celzijusovih u plusu, što je neki period od prvog novembra do prvog aprila, potrebno je da na svom automobilu postavite zimske auto gume, kako bi vaš automobil bio što sigurniji i bezbedniji za vožnju, kako za Vas i Vaše putnike, tako i za ostale učesnike u saobraćaju.

Razlika izmedju zimskih i letnjih guma

Velika razlika između zimskih i letnjih auto guma je već u samoj smeši od koje se auto gume prave, pa je tako smeša zimskih auto guma dosta mekša od one od koje se prave letnje gume, kako bi se postigla što veća elastičnost i izdržljivost zimskih guma, koje su namenjene komplikovanijim vremenskim uslovima kao što su niske spoljašnje temperature, sneg, kiša i tako dalje. Druga veoma vidljiva razlika vidi se u samom dezenu zimskih i letnjih auto guma.

Zimske auto gume imaju znatno primetljivije, dublje i šire šare, a ujedno i dosta sitnih kanala koji obezbeđuju lakše i brže odvođenje vode i snega, dok su šare na letnjim auto gumama manje i manje primetljivije, jer su predviđene za vožnju po sasvim suvim i putevima koji nisu klizavi. Prema propisima, dubina šara kod letnjih auto guma je 1,6 milimetara, dok je kod zimskih auto guma 4 milimetara, budući da ta dubina šare obezbeđuje bolje prijanjanje guma na podlogu po kojoj se vozi, a samim tim je i automobil stabilniji i bezbedniji. Bitno je znati da zimske auto gume, prave zimske gume, uvek uz oznaku „S“ ili „M+S“ imaju i snežnu pahuljicu ili planinu kako bi se znalo da su to gume pravljene bas za zimske uslove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *