0

Nema proizvoda u korpi.

SERVIS

064/833-23-59

Izbor odgovarajućih guma za Vaše vozilo je veoma važna odluka od koje zavisi Vaša sigurnost i uživanje u vožnji. Postoji veliki broj faktora koji utiču na izbor i treba dobro razmisliti pre kupovine. Nudimo Vam par saveta koji bi Vam pomogli pri kupovini novih guma.

Letnja, zimska ili guma za sve sezone?
Razlike u klimi utiču na izbor guma. Gume moraju odgovarati najlošijim klimatskim uslovima u toku godine. Ako vozite letnje gume cele godine, performanse guma biće najlošije u najlošijim klimatskim uslovima, po snegu i ledu. Ako imate sreće da zima bude blaga, možete proći sa letnjim gumama, a da ne istrošite toliko gume. Mnogi zaboravljaju da se zimske gume ne stavljaju samo zbog snega i leda, već zato što letnje gume gube svojstva kad temperatura padne ispod 7 stepeni Celzijusovih u plusu. U krajevima gde su zime blage, a temperatura retko pada ispod nule, gume za sve sezone (all-season) mogu biti dobar izbor.

Koliko kilometara prelazite?
Ako prelazite 5000 km godišnje, vozite po gradu i nikada niste vozili brže od 160 km/h, standardne gume srednjeg ili nižeg kvaliteta su sasvim dobar izbor za Vas. Ako imate nameru prodavati auto, sigurno Vam neće trebati skupa guma koja prelazi više od 100 000 km.

Kada treba zameniti gumu?
Po zakonima većine evropskih zemalja, gume su istrošene kada preostali deo gazećeg sloja ima dubinu manju od 1,6 mm kod letnjih guma i 4 mm kod zimskih guma.

Koliko guma vam treba?
Samo jedna guma – ako je Vaša guma malo istrošena, a pretrpela je takva oštećenja da se ne može popraviti, trebalo bi je zameniti novom. Izaberite gumu istog proizvođača, iste šare, dimenzije i indeksa brzine.
Dve gume – ako su dve gume malo istrošene, a druge dve oštećene ili istrošene, trebate da zamenite te druge dve gume. Poželjno je da gume budu iste, ali nije pogrešno da ih zamenite gumama drugog proizvođača istog tipa i dimenzija.
Sve četiri gume – ako imate sreće da su Vam sve četiri gume jednako istrošene, zamenite ih sve odjednom. Ako ste zadovoljni gumama koje ste koristili, zamenite ih istim takvim novim gumama.

Koja je odgovarajuća dimenzija?
Najjednostavnije je kada se na vozilu nalaze gume iz prve ugradnje, tada je dovoljno videti oznaku dimenzije na gumi i kupiti iste takve. Osnovna funkcija gume je da nosi težinu vozila. Kada birate gumu morate biti sigurni da će moći izdržati opterećenje. Indeks opterećenja u oznaci gume će Vam to pokazati. Maksimalnu brzinu koju guma može da izdrži pri dozvoljenom opterećenju pokazuje indeks brzine. Za vožnju po našim putevima sasvim je dovoljno imati gume sa brzinskim indeksom V, jer nećete imati mogućnosti da vozite brže od 240 km/h. Ako idete u inostranstvo, u zemlje koje imaju bolje puteve, moraćete se pridržavati uputstava proizvođača. Ali ako ste kupili polovni auto, ne možete biti sigurni da je prethodni vlasnik montirao odgovarajuću gumu. Zato morate da pogledate priručnik koja je tačna dimenzija koja ide na Vaš automobil.

Next

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *