0

Nema proizvoda u korpi.

SERVIS

064/833-23-59

Zašto treba montirati zimske gume?

Letnje gume, za razliku od zimskih guma, na temperaturi ispod 7 stepeni Celzijusovih u plusu gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prijanjanje na asfalt, a njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od propisanog traga koji ostavljaju zimske gume, tako da ne treba rizikovati. Veća dubina kanala na šarama guma za zimu glavni je razlog za to.

Čak i najjeftinije zimske gume imaju četiri puta bolje prijanjanje nego letnje, jer su šare zimskih guma tako oblikovane da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu akvaplaninga.

Zimske gume su bolje za upotrebu čak i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od 7 stepeni Celzijusovih u plusu, jer je konstrukcija metalnog kostura zimske gume tvrđa i otpornija na mehaničke udare.

Šta kaže zakon, kad je obavezno montirati zimske gume

Sve dok na kolovozu nema snega i leda, zapravo niste u obavezi da montirate zimske gume, iako je vožnja po hladnijem vremenu ipak bezbednija uz zimske gume. Ukoliko od prvog novembra do prvog aprila na kolovozu ima snega, leda ili poledica, vozilo mora da ima sve četiri zimske gume. Dakle, ako su na kolovozu sneg, led ili poledica, a automobil nema sve četiri zimske gume na kojima je dubina šare bar četiri milimetara, vozilo se kategoriše kao tehnički neispravno.

Česta je pojava da vozači ne zamene gume pre prvog novembra, jer bude lepo vreme, a kada počne da pada sneg, stvore se gužve kod vulkanizera i dođu u situaciju da danima voze sa letnjim gumama. Time rizikuju svoju bezbednost, ali i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju, kao i da ih policija kazni.

Obavezno montirajte sve četiri zimske gume. U slučaju da stavite samo prednje zimske, može doći do proklizavanja i zanošenja vozila, pogotovo pri izlasku iz krivina. U slučaju da ste pozadi stavili zimske, a napred ostavili letnje gume, velika je šansa da ostanete bez prijanjanja u nekom trenutku i dok okrećete volan desno ili levo sa željom da skrenete, vozilo nastavlja da se kreće pravo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *