0

Nema proizvoda u korpi.

SERVIS

064/833-23-59

Dezeni guma – vrste šara

dezeni sšare na auto gumi

Dezen ili šara je važna karakteristika gume, a cilj konstrukcije je da se izbalansiraju zahtevi za niskom bukom, dobrom upravljivošću, prijanjanjem, kočenjem i trošenjem gume. U upotrebi su tri vrste šara za različite namene i uslove korišćenja gume: simetrična šara, asimetrična šara i usmerena šara.

Simetrična šara

Gume sa simetričnom šarom su one kod kojih šara izgleda isto sa jedne i druge strane gume u odnosu na centralnu liniju. Simetrični dezen nudi više mogućnosti rotacije od asimetričnih guma. Gume sa simetričnom šarom su obično vrlo prijatne za vožnju, emituju najmanju količinu zvuka pri rotaciji i najzastupljenije su u prodaji.

Asimterična šara

Gume sa asimetričnom šarom su one kod kojih se šara na jednoj strani razlikuje od šare na drugoj, tj. nije simetrična. Takve šare se razlikuju po svojim performansama i konstruisane su da ispune suprotstavljene zahteve za dobro prijanjanje i odvođenje vode i na mokrom i na suvom putu. Spoljna strana šare obično ima jača ramena i krupnije blokove, što obezbeđuje stabilniju vožnju u krivinama, dok je unutrašnji deo zadužen za bolje odvođenje vode. Asimetrična šara se često sreće na gumama za sve sezone (all-season). Veoma je važno da prilikom montaže gume sa asimetričnom šarom, strana sa oznakom outside bude sa spoljne strane i da se vidi na sve četiri gume. Kao i kod usmerenih guma, pogrešna montaža ozbiljno umanjuje njene performanse. Ako pogrešno montirate asimetričnu gumu, možete je koristiti samo kao privremenu rezervnu gumu.

Usmerena šara

Gume sa usmerenom šarom su dizajnirane tako da pružaju maksimalne performanse samo prilikom rotacije u jednom pravcu, koji je označen strelicom na bočnom zidu gume i oznakom direction ili rotation. Usmerene gume imaju odlične performanse na mokrom putu, jer potiču od trkačkih guma, koje imaju sposobnost da dobro odvode vodu. Prednost usmerenih guma je ta, što imaju dobru otpornost na akvaplaning, ali je jako važna pravilna montaža, jer pogrešno montirana usmerena guma ne može pravilno da istiskuje vodu. S druge strane, zbog relativno grubog dizajna gazećeg sloja, smatra se da su usmerene gume bučnije od neusmerenih.

Neke gume su u isto vreme i asimetrične i usmerene. Takve gume imaju oznake na bočnom zidu, koje pokazuju ispravan pravac okretanja i pokazuju koja je unutrašnja, a koja spoljašnja strana, na šta je važno obratiti pažnju prilikom montaže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *