0

Nema proizvoda u korpi.

SERVIS

064/833-23-59

Prednosti pumpanja guma azotom

Činjenica je da pritisak u gumama utiče na bezbednost vožnje i životni vek gume. Zato uvek treba da bude na propisanom nivou. Nedovoljno napumpane gume ne mogu da održe svoj oblik i imaju povećanu kontaktnu površinu sa podlogom, nego što je predviđeno. Vek trajanja guma može da se smanji za 25%. Manji pritisak će smanjiti preciznost upravljanja (naročito u krivinama) i stabilnost vožnje. Osim toga, povećava se unutrašnja temperatura gume, povećan otpor kotrljanja i povećanje potrošnje goriva. Sa druge strane, previše napumpane gume su krute i neelastične, a kontaktna površina je smanjena. Prenapumpane gume mogu lakše da se oštete pri vožnji preko rupa i neravnina na putu. Takođe ne mogu da amortizuju neravnine na putu, tako da vožnja postaje grublja i neprijatna.

Punjenje guma azotom je relativno nova tehnologija koja je preuzeta iz auto-sporta i avionskog saobraćaja. Azot je inertan, suv i nezapaljiv gas. Ima ga svuda oko nas, udišemo ga svakim udahom, jer se vazduh se sastoji od 78% azota.

Azot, odnosno smeša azota za pumpanje guma, se sastoji od:
– 98% azota;
– 2% kiseonika i ostalih gasova.

Postoje brojne prednosti azota u gumama u odnosu na komprimovani vazduh:
– duži vek trajanja gume;
– manja potrošnja goriva;
– veća sigurnost.

Azot održava stabilan pritisak u gumama
Azot zbog molekula većih od molekula kiseonika, sporije ističe, tako da guma duže zadržava propisani pritisak (do 6 puta duže od guma napumpanih vazduhom). To direktno utiče na duži životni vek gazne površine i sigurnost vožnje.

Smanjeno zagrevanje gume u vožnji primenom azota
Pritisak u gumama raste kada poraste temperatura. Koliko će pritisak porasti zavisi od brzine i opterećenja vozila. Gume punjene azotom sporije se zagrevaju i praktično je onemogućena pojava samozapaljenja gume. Time je smanjena mogućnost pucanja gume pri velikim brzinama ili pri dugim letnjim vožnjama.

Azot sprečava koroziju
Zbog smanjene količine kiseonika izostaju procesi korozije u unutrašnjosti gume, a samim tim i ventila i felne, čime se produžava vek trajanja. Korišćenjem azota sprečava se korozija zato što azot slabije oksidira.

Gume pumpane azotom treba kontrolisati na svakih 3-4 meseca i preporučujemo Vam da to uvek radite na istom mestu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *