0

Nema proizvoda u korpi.

SERVIS

064/833-23-59

Često se navodi da guma ne bi trebalo da bude starija od šest godina, od trenutka proizvodnje do momenta kupovine. Međutim, ako se guma skladišti u preporučenim uslovima (u suvoj i hladnoj prostoriji, zaštićenoj od direktne sunčeve svetlosti, hemikalija i uticaja ozona), gume će sačuvati svoja originalna, dobro izbalansirana svojstva.

Kako da znate koliko je guma stara?
Na bočnoj strani svake gume nalazi se DOT oznaka. Zadnja četiri broja u oznaci DOT pomoći će Vam da odredite tačan datum proizvodnje i starost gume. Prve dve cifre označavaju nedelju, a druge dve godinu proizvodnje gume. Primer – 1220 to znači da je guma proizvedena u 12. nedelji 2020. godine.

Stariji DOT ne znači obavezno da je guma lošija
Naprotiv, sve dok je guma mlađa od šest godina, ona se može bez problema koristiti. Gume sa starijim DOT-om, a pri tome mislimo na gume proizvedene recimo 2014. ili 2015. godine, ne predstavljaju nikakvu opasnost za vozača, jer se i dalje mogu koristiti. One imaju sva svojstva kao i guma proizvedena ove godine, ali joj je cena, upravo zbog godine proizvodnje, niža. Dakle, ukoliko želite da uštedite novac, a da pazarite neku jaču gumu, guma sa malo starijim DOT-om je pravi izbor za Vas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *