0

Nema proizvoda u korpi.

SERVIS

064/833-23-59

Run Flat gume su dizajnirane tako da ostanu funkcionalne još neko vreme nakon što se guma probuši tokom vožnje. Ako Vam se guma na automobilu probuši, nema potrebe za zaustavljanjem. Nastavite vožnju (smanjenom brzinom) do najbližeg vulkanizera, radi promene gume. Run Flat gume ujedno smanjuju i opasnost od „eksplozije“ gume, zbog svoje jedinstvene konstrukcije. Razlika između običnih i Run Flat guma je ta što ove gume imaju dodatno pojačane bočne strane, koje pridržavaju automobil kada dođe do pucanja gume. Kod normalnih guma, vazduh je glavni i jedini zaslužan za potporu, pa je jasno kako će u slučaju pucanja gume vazduh „pobeći“, a guma će se u potpunosti izduvati. Run Flat gume imaju jake umetke u bočnim stranicama, koje podupiru težinu automobila i kada u samoj gumi nema vazduha.

Postoje tri osnovne tehnologije u proizvodnji Run Flat guma:
“Self-supporting” gume se proizvode sa mnogo čvršćim stranicama, tako da mogu da izdrže težinu vozila čak i kada je pritisak u njima drastično smanjen. Kod ove vrste Run flat guma, stranice su napravljene od više slojeva gume i žice otporne na zagrevanje, što sprečava da se stranice deformišu. “Self-supporting” gume se najčešće koriste na putničkim automobilima i SUV vozilima i omogućavaju da nakon defekta na gumi pređete još 90 km brzinom od oko 80 km/h, tj. do najbližeg vulkanizera.
“Self-sealing” gume sadrže dodatan sloj posebnog sirovinskog sastava, koji ima tu osobinu da se sam zapuši u slučaju da je rupa na gumi nastala zbog eksera ili šrafa. Na ovaj način, ispuštanje vazduha je potpuno sprečeno ili je svedeno na najmanju moguću meru, pa gumu nije potrebno dodatno popravljati.
“Auxiliary-supported” gume imaju dodatni noseći prsten na točku, koji nosi težinu vozila u slučaju da se pritisak u gumama smanji usled defekta. Ovaj Run flat sistem ima prednosti u odnosu na druga dva kad je kvalitet vožnje u pitanju, ali je njegova cena veća usled potrebe da pored specijalnih guma imate i specijalne točkove, što za sada ograničava njegovu široku upotrebu.

Prednosti Run Flat guma

1. Bezbednost
Od brojnih dobrih strana Run Flat guma, bezbednost je na prvom mestu, jer mogu sprečiti mnoge saobraćajne nesreće. U slučaju iznenadnog gubitka pritiska vazduha u gumi, vožnja se normalno nastavlja, kao da se ništa nije desilo. Vozač neće izgubiti kontrolu nad vozilom, što se dešava s običnim gumama i moguće tragične posledice će biti izbegnute. Ovo je najvažnija prednost, jer ne postoji ništa važnije od ljudskih života. Osim toga kada imate Run Flat gume, ne postoji rizik zamene gume pored prometnog puta.

2. Više prostora u gepeku
Run Flat gume oslobađaju dodatni prostor u gepeku, jer nema rezervne gume. Težina vozila bez rezervne gume je manja, a prostor se može iskoristiti za prtljag.

3. Ušteda u vremenu
Run Flat gume štede vreme potrebno za zamenu guma. Zbog vremena koje je potrebno za zamenu guma, može Vam se desiti da zakasnite tamo gde ste krenuli, na važan sastanak, na primer.

Nedostaci Run Flat guma

1. Visoki troškovi
Kad dođe vreme za zamenu guma, troškovi će biti 30% do 40% viši nego za obične gume, pre svega zbog više cene Run Flat guma. Run Flat gume su mnogo teže od konvencionalnih, što utiče na veću potrošnju goriva. Sa Run Flat gumama potrošnja goriva je samo 1% veća, što izgleda malo za onoga ko vozi samo po gradu, ali za onoga ko prelazi duže ralacije to nije tako beznačajan trošak. Osim toga, kada imate Run Flat gume, nemate rezervnu gumu, ali uz njih obično ide mali kompresor i lepak, koji privremeno popravlja gumu (nešto kao Conti Comfort Kit) što takođe povećava troškove.

2. Probušene Run Flat gume ne mogu se popravljati, već se moraju kupiti nove.

3. Šara gazećeg sloja se brže troši i Run Flat gume moraju ranije biti zamenjene.

4. Vožnja sa Run Flat gumama nije tako udobna kao sa običnim gumama, zbog debljih i čvršćih bočnih zidova, koji lošije amortizuju udare. Nova generacija Bridgestone Run Flat guma je delimično ispravila ovaj nedostatak, ali vožnja još uvek nije dovoljno udobna.

5. Kada se defekt desi na lošem putu, rezervna guma je neophodna, a u gepeku je nema. Problem takođe nastaje ako se vozi dugo kroz puste krajeve gde nema vulkanizerskih servisa.

6. U predelima sa vlažnom klimom ili gde su temperature niske, Run Flat gume ne prijanjaju tako dobro kao konvencionalne gume, a po klizavim putevima prijanjanje je najvažniji faktor za bezbednu vožnju.

I pored navedenih nedostataka bezbedna vožnja koju pružaju Run Flat gume nadvladava njihove loše strane. Run Flat gume sprečavaju saobraćajne nesreće i gubitak ljudskih života.

Na koju vrstu vozila se mogu montirati Run Flat gume?
Ovu naznaku daje proizvođač vozila. Trebate se informisati da li se može na Vaše vozilo montirati Run Flat guma. Ako to nije slučaj, zabranjeno je menjati tehničke karakteristike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *