0

Nema proizvoda u korpi.

SERVIS

064/833-23-59

Centriranje (reglaža) trapa

Centriranje trapa se sastoji od podešavanja uglova točkova tako da su oni normalni na podlogu (horizontalu) i međusobno paralelni. Rezultat ovog podešavanja je bolja i duža trajnost gume i bolje i preciznije držanje pravca.

Centriranje trapa treba obaviti u sledećim situacijama:
– kada u toku vožnje osetite lupkanje ili tup udarac u prednjem trapu;
– kada primetite da vam se gume po bokovima troše nejednako;
– kada prilikom prelaska preko prepreka čujete lupkanja;
– kada prilikom skretanja čujete udarac u točku;
– kada u vožnji auto ima tendenciju da vuče u levu ili desnu stranu;
– kada vam u vožnji volan ne stoji u osi;
– kada je auto u toku vožnje nestabilan;
– kada imate osećaj da zadnji deo auta ima tedenciju da vas zaobiđe;
– kada prilikom davanja ili oduzimanja gasa auto „pliva“ u stranu – kada se menjaju delovi sistema oslanjanja.

Postupak centriranja trapa
Postoje tri podešavanja koja su najvažnija za uspešno centriranje trapa: nagib, zatur i raspon.

Nagib
Gledano s prednje strane vozila, nagib je ugao između točka i normale na horizontalnu ravan. Meri se u stepenima. Cilj je da nagib bude 0 stepeni, odnosno da centralna linija točka bude potpuno normalna na horizontalnu ravan. Ako točkovi naginju na spolja ili na unutra, dolazi do neravnomernog trošenja gazećeg sloja gume, koje se vidi na bokovima. U slučaju različitog nagiba jednog i drugog točka na istoj osovini, vozilo može da vuče u jednu stranu.
Na mnogim vozilima sa prednjom vučom nagib ne može da se podešava, već on ukazuje da je neki deo sistema oslanjanja iskrivljen, pa ga treba zameniti.
Kada se menja nagib, menja se i raspon – te veličine su međusobno povezane.

Zatur
Gledano sa strane vozila, zatur je ugao između ose amortizera i normale na horizontalnu ravan. Meri se u stepenima. Zatur je pozitivan ako je osa amortizera usmerena prema vozaču, a negativan ako je ona usmerena od vozača.
Zatur nema uticaj na trošenje gume, ali ima veliki uticaj na upravljanje. Negativni zatur dovodi do zanošenja u stranu, a veliki pozitivni zatur može izazvati potrese volana na neravninama. Nejednak zatur na točkovima iste osovine dovodi do zanošenja u stranu. Idealan zatur je pozitivan, od 3-5 stepeni, jednak na oba točka.
Na mnogim vozilima sa prednjom vučom nagib ne može da se podešava, već on ukazuje da je neki deo sistema oslanjanja iskrivljen, pa ga treba zameniti.

Raspon
Gledano odozgo, iznad vozila, raspon je ugao koji točkovi zaklapaju sa centralnom osom vozila. Ako su točkovi zakrenuti jedan prema drugom – ka unutra – raspon je pozitivan. Ako su zakrenuti jedan od drugog – ka spolja – raspon je negativan. Raspon je najvažnije podešavanje sa aspekta trošenja guma i njegovo nepravilno podešavanje dovodi do rapidnog trošenja guma.

Centriranje trapa treba uraditi jednom godišnje ili na 10.000 km.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *