0

Nema proizvoda u korpi.

SERVIS

064/833-23-59

Balansiranje točkova

Balansiranje je postupak kojim se uravnotežuju mase točkova na različitim stranama iste osovine dodavanjem olovnih tegova na felnu. Na točak, kao i na svako drugo telo, prilikom obrtanja oko neke ose deluje centrifugalna sila. Ukoliko nije uravnoteženo (masa tela nije ista sa svake strane ose), javlja se debalans koji se manifestuje podrhtavanjem volana ili celog vozila već pri brzini od oko 70 km/h.
Najbolje je izvršiti balansiranje sva četiri točka, zato što automobil može da trese i ako su prednji točkovi balansirani, a zadnji nisu. Debalans zadnjih točkova se može prenositi i osetiti čak i na volanu ili na celom vozilu. Ako se balansiranje ne uradi na vreme, gume se troše brže i neravnomernije, stradaju ležajevi, amortizeri i druge komponente sistema oslanjanja. Svaki put kada se gume montiraju na točak i kad se ponovo stavljaju nakon popravke, moraju se balansirati. Guma se pri balansiranju uravotežuje olovom, pločicama ili bušenjem. U balansiranju se koristi više vrsta olova zbog različitosti felni, tj. njihovih ivica.
Točkovi se disbalansiraju iz mnogo razloga. Jedan od najčešćih uzroka vozačima u Srbiji dobro je poznat: to su rupe na putevima. Još jedan od čestih uzroka su pohabane komponente vešanja automobila. Redovno održavanje i servisiranje vozila preventiva je koju ne treba zaobilaziti.
Kako znati da li su vam točkovi neizbalansirani?
Jedan od glavnih pokazatelja možete naći upravo na gumi – proverite da li se gume troše ravnomerno. Ako je odgovor ne, posetite majstora. Međutim, kada uočite nejednako potrošenu gumu, šteta je već načinjena. Da biste na vreme uočili da li su točkovi izabalansirani, morate obratiti pažnju na to kako se Vaš automobil ponaša tokom vožnje. Ako vuče u jednu stranu, to je jasan znak da nešto nije u redu. Nekarakteristične vibracije koje se osećaju na upravljaču takođe ukazuju da je točkovima potrebno balansiranje.
Čak i ako vaš automobil ne pokazuje nikakve znakove disbalansa točkova, proveru treba sprovoditi jednom godišnje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *